277 poze   119348 vizite

Scheme tratamente vita de vie

Data calendaristica la care se face un anumit tratament are doar caracter orientativ (aproximativ), cel mai bine este sa se tina cont de faza fenologica.
Substantele pot fi si altele decat cele prezentate de mine, personal recomand sa cereti sfatul unui viticultor cu experienta sau de la magazinul de unde cumparati produsele.
Vie pe rod; A se tine cont de faza fenologica, data calendaristica are caracter aproximativ.
Vie pe rod
Vie bio
Vie bio
An I, II, III
An I, II, III

Comentarii album • 11
inicolae 9 aprilie 2012  
Zeama bordeleza 2% sau alte produse pe baza de cupru iar daca aveti probleme cu paduchii testosi se aplica si un insecticid (Confidor Oil, Nuprid Oil), dar este cam tarziu acum pentru ca via a inceput sa dezmugureasca, cel putin la mine in Dobrogea, asa ca lasati tratamentamentele din perioada de repaus vegetativ pentru anul viitor.
P.S. Respectati doza recomandata pentru fiecare produs, cereti informatii de la cel care va vinde produsul.
Raportează
anonim
catalin 20 martie 2012  
Vreau si eu sa plantez vie saptamana asta dar nu am cu radacini sunt doar simple corzi tinute in apa. Cum pot sa o plantez si ce pot sa fac sa se prinda, si in acelasi timp daca trebuie stropita. Mersi
Raportează
hvali 7 noiembrie 2012  
in literatura de specialitate se recomanda a se recolta coardele la doua saptamani dupa caderea frunzelor sau cand porneste via in vegetatie , personal am dorit de la cineva coarde dintr-o vita si mi le-a dat cind muguri aveau pana intr-un cm si am avut cel mai mare procent de prindere peste 90%
Raportează
inicolae 22 martie 2012  
Intreaba si pe alcineva care are vie hibrida prin curte cum a procedat.
Raportează
inicolae 22 martie 2012  
Pentru a obtine butasi inradacinati (nealtoiti) de vita de vie este simplu ... toamna sau primavara devreme recoltezi coarde care sa aiba 4-5 muguri, primii 2-3 ochi de la baza se orbesc (extirpa) si bagi coardele in pamant lasand 2 muguri la suprafata, distanta dintre butasi sa fie de 10-15 cm pe rand. Butasii inradacinati se planteaza la locul definitiv in toamna sau primavara anului urmator. Randamentul de inradacinare este destul de mic, 35-40% din butasi prind radacini. Inmultirea vitei prin butasi o recomand pentru hibrizi sau soiuri rezistente la filoxera. Da se stropeste, daca este vita europeana se stropeste impotriva manei si a fainarii iar daca este vita hibrida se stropeste doar impotriva fainarii daca este cazul.
Raportează
anonim
pavel 20 martie 2012  
de fapt nu prea se vede!eu doresc o informatie simpla si clara!tratament complet: 1)cand stropesc?2)cu ce substanta (concentratie)? 3)cum o aleg? 4) cum disting bolile? Dvs. cred ca sunteti profesionist si trebuie sa va adresati noua, amatorilor.Multumesc!
Raportează
inicolae 22 martie 2012  
Informatiile pe care le-am dat consider ca sunt destul de simple, neclaritatii or sa fie tot timpul.
Raspunsuri:
1. Cand se stropeste? R. Se vede din tabel, coloana a doua, cel mai bine este a se tine cont de faza fenologica; am trecut si data calendaristica dar ea are caracter aproximativ pentru ca: de exemplu, infloritul vitei de vie nu are loc la aceeasi data in fiecare an(apar decalaje de pana la 10 zile de la un an la altul) plus ca decalaje apar si in functie de zona geografica si de soi.
2. Cu ce se stropeste si concentratiile? R. Daca nu va convin substantele prezentate de mine puteti sa intrebati alt specialist, sunt o groaza de produse comerciale folosite pentru controlul si combatere bolilor si daunatorilor vitei de vie si chiar nu este loc sa le insir pe toate aici. Concentratiile sau dozele utilizate se gasesc scrise pe eticheta produsului.
3. Cum se alege fungicidul sau insecticidul? R. Se alege in functie de fenofaza cand se aplica tratamentul, boala sau daunatorul care trebuie combatut. In cazul manei eu recomad ca produsele care contin cupru sa se aplice in a doua jumatate a perioadei de vegetatiei, dupa data de 1 iulie.
4. Cum se recunosc bolile sau daunatorii? R. Daca nu reusiti sa identificati o boala sau un daunator dupa fotografiile prezentate de mine chemati un specialist la fata locului sau informati-va din alte surse. Eu am fotografiat cazurile pe care le-am intalnit in practica.
Raportează
inicolae 19 martie 2012  
Chiar nu se vede din fotografiile de mai sus? Schema de tratament, program de tratamente, calendar de stropiri din punctul meu de vedere ar insemna cam acelasi lucru.
Raportează
inicolae 15 martie 2012  
CANTITATEA DE SOLUTIE CU CARE SE STROPESTE:
Dupa se vede in tabele doza este in litri sau kg/ha, aceasta reprezinta litri sau kg de produs comercial ce trebuie aplicata pe unitatea de suprafata (hectare in cazul de fata). Cantitatea de solutie (produs comercial + apa) ce se aplica pe un hectar este de 500-1000 litri, in functie de masina cu care se executa tratamentul. Pentru suprafete mici, atunci cand se aplica cu vermorelul, personal cand stabilesc necesarul de produs comercial pe care-l pun in 10 litri apa procedez asa:
Exemplu: Vreau sa stropesc cu Dithane M 45 la care doza este de 2,0 kg/ha.
Regula de 3 simpla:
2,0 kg .... 500 l apa
Y ...... 10 l apa (cat are un vermorel)
Y = 2,0 x 10 / 500 = 0,04 kg (adia 40 g la 10 l apa)
Iar cu 10 l de solutie trebuie sa stropesc suprafata de 200 m2:
10.000 m2 (1,0 ha) ....... 500 l
Z m2 ............... 10 l
Z = 200 m2 (dupa mine aproximativ un rand de vie cu lungimea de 100 de metri, stropit pe ambele parti)

Sunt si cazuri in care se specifica ca solutia sa aiba o anumita concentratie iar in cazul acesta recomand respectarea concentratiei si se va lua in calcul cantitatea de 1000 litri solutie/ha. Astfel o solutie concentratie 0,02 % inseamna 0,2 kg produs comercial/ha
Exemplu calcul pentru produsul Viper la care concentratia solutiei de stropit trebuie sa fie de 0,02 %. Cum se prepara 10 l de solutie:
0,02 kg ..... 100 litri
Z kg ...... 10 litri
Z = 0,02 x 10 / 100 = 0,002 kg (2,0 g la 10 litri apa) doar ca in acest caz din 10 litri o sa se stropeasca doar o parte dintr-un rand de 100 m

Pe scurt:
Se specifica doar doza de produs comercial pe unitatea de suprafata, se respecta doza.
Se specifica ce concentratie trebuie sa aiba solutia de stropit, se respecta concetratia solutiei si se respecta doza pe unitatea de masura luand in calcul 1000 litri solutie/ha.

M-am facut inteles?
Raportează
inicolae 5 februarie 2012  
Ar fi multe de vorbit despre intocmirea unui program anual de tratamente la vita de vie.
O sa incerc sa fac cateva comentarii si sa dau cateva sfaturi ...
-Programul de tratamente pentru via pe rod ... dupa cum am spus mai sus se pot folosii si alte substante. Ca idee in prima parte a vegetatiei, pentru mana, se folosesc produse acuprice (produse ce nu contin cupru)
-Produsele de contact (cu unele exceptii) au efect preventiv ci nu curativ, prin urmare este posibil ca odata ce ati depistat ca aveti mana in vie sa fie prea tarziu ca sa mai stropiti.
-Viticultorii cu experienta stiu cand sunt conditiile optime pentru aparitia manei, a fainarii sau a putregaiului cenusiu.
-Pe piata exista ministatii meteo care, pe baza anumitor parametri (temperatura, umiditate atmosferica, umiditatea frunzelor, etc.) pot estima pericolul aparitiei unei anumite boli ... ca idee ... pentru mana sunt foarte bune dar la fainare cam dau rateuri in sensul ca iti spune ca sunt sanse mari sa ai fainare dar in camp cand te duci nu gasesti deloc fainare.
-Daca nu aveti probleme cu molia strugurilor nu are rost sa stropiti pentru aceasta.
-Din programul de tratamente pentru via pe rod se poate observa ca acesta cuprind 9 tratamente, in realitate intr-un an pot sa fie mai multe sau mai putine tratamente ... astfel intr-un an secetos, cand pericolul aparitiei manei este mai scazut se poate renunta la 1-3 tratamete impotriva manei pe cand in anii ploiosi de multe ori este necesara repetarea unui tratament mai ales atunci cand se folosesc substante de contact deoarece acestea sunt spalate destul de usor de pe frunze. Tratamentele III si IV (tratamente de siguranta) sunt obligatorii in fiecare an.
-Nu va rezumati doar la tratamente fitosanitare; un rol la fel de important in mentinerea sanatatii unei plantatii de vita de vie il are si erbicidatul sau prasitul (via sa fie cat mai curata ... lipsita de buruieni), dirijarea corecta a lastarilor astfel incat frunzisul sa fie cat mai aerisit.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.